Investeringar

För att anpassa vårt fastighetsbestånd efter kundernas behov och verksamhet driver vi årligen ett stort antal byggprojekt i form av både ny- och ombyggnationer. Vår projektavdelning genomför cirka 300 byggprojekt per år och under 2016 investerade vi för totalt ca 1 179 miljoner kronor. Läget i omvärlden och ett uppdämt investeringsbehov hos Försvarsmakten gör att Fortifikationsverkets investeringar kommer att fördubblas de närmaste åren. Den framtida prognosen ligger på runt 2 miljarder kronor per år.


De flesta byggprojekten initieras av våra kunder. För vår största kund, Försvarsmakten, beror investeringarna ofta på att försvarsverksamheter flyttar eller utvecklas och att de får nya behov av specialanpassade lösningar.

 

De senaste åren har nya spolhallar, anpassade för miljövänlig rengöring av fordon, byggts på flera orter. Omklädningsrum har genderanpassats runt om på regementen, ny träningshall i Bodens garnison, nytt ridhus på kavallerikasern i Stockholm.

 

Historiska investeringar i Ronneby och på Gotland

Investeringen i Ronnebyprojektet är ett av de största i Fortifikationsverkets historia och beräknas kosta 647 miljoner kronor. När allt är klart kommer Ronneby garnison att vara den största flygbasen i Sverige räknat till antalet flygplan och helikoptrar. Projektet innefattar bland annat flygledartorn, helikopterhangar, nya helikopterplattor och ny drivmedelsförsörjning till dessa plattor. Dessutom har ny infrastruktur behövts till all nybyggnation i Ronneby.

 

Enligt inriktningsbeslutetet ska Försvarsmakten etablera en militär närvaro på Gotland. Etableringen ska ske på Tofta skjutfält som idag i stort sett saknar all nödvändig teknisk infrastruktur så som vatten, avlopp och kraft för att betjäna det tillkommande byggnadsbeståndet. Från 2018 ska en stridsgrupp Gotland organiseras med ett mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani. För Fortifikationsverkets del innebär det ett omfattande projekt under stor tidspress.
 

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår