Fortifikationsverket - Nato ger oss större muskler

Nato ger oss större muskler

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan Nato. USA och Nato investerar stora pengar som ger oss större muskler, som gör att vi kan träna mer och gör oss mer flexibla, säger Martin Spilve, director vid lettiska VAMIC (Lettlands Fortifikationsverk)

– Vi behöver bygga och renovera baracker, förråd, fordonsförråd, flygbaser, hangarer och annat. Inte minst behöver vi bygga för Natotrupperna som har med sig helikoptrar, tanks och andra fordon som kräver att vi bygger nya vägar. Det är en utmaning för oss, berättar Martin Spilve.

Estland och Litauen har att hantera samma utveckling, och samma utbyggnad för ”sina” Natosoldater. Estland gör därför infrastruktursatsningar för 59 miljoner euro under 2017. Litauen, som väntas bli fullvärdig medlem i Nordisk-Baltisk Försvarsbygg, satsar nästa år 44 miljoner euro på infrastruktur.

Samarbetet i Nordisk-Baltisk Försvarsbygg skapar baltiska synergier, enligt Maris Spilve.
– Det mest överraskande när vi och Estland gick med, var att vi kunde konstatera att vi har exakt samma problem, projekt och infrastruktur, något vi inte riktigt hade förstått tidigare. Nu kan vi lära av varandra, säger han.

 

 

Länk till en större artikel i Öppet hus om Nordisk-Baltisk Försvarsbygg

Länk till hela magasinet Öppet hus nr två 2016

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår