Pressträff med försvarsministern om etableringen på Gotland

Pressträffen inleddes av försvarsminister Peter Hultqvist som tryckte på att det var ett strategiskt beslut av riksdagen att investera i etablering av en stridsgrupp på Gotland.

– Det är en markering av Sveriges suveränitet och ett svar på det försämrade säkerhetspolitiska läget med ökad militär verksamhet i närområdet, sa försvarsministern. Gotland har en viktig betydelse för sjö och luftvägarna i området. Hultqvist berättade också att han kommer att tillsätta en ny försvarsberedning nästa år. Nästa försvarsberedning tar sikte på perioden 2020 – 2025.

Försvarsministern under ett av tisdagens seminarium. Foto Johan Danielson

 

Placeringen på Tofta väl vald

Anders Silwer, FM chef PROD tog vid och berättade om Gotlands betydelse för försvarsförmågan och en del av de val de gjort kopplat till etableringen. Bland annat när det gällde placeringen på Tofta som ger en effektivitet och närhet till skjutfältet. Utbildningen av soldaterna kommer inom kort igång på P4 i Skövde.

 

Skapas nya arbetstillfällen

Göran Mårtensson GD FMV tog upp deras ansvar för logistiken till stridsgrupp 18 vilket bland annat handlar om den verkstad som ska byggas. För att klara servicen kommer de att lokalt upphandla ett antal servicetjänster.

Både landshövdingen Cecilia Seidegård och Regionrådet Björn Jansson tryckte på att de ser mycket positivt på etableringen och de arbetstillfällen den skapar. Att det ger ett ökat skydd för Gotland och Sverige samt en ökad trygghet i vardagen.

 

Mycket ska byggas, på kort tid och med miljöhänsyn

Vår egen GD Urban Karlström berättade bland annat om att det är den första nyetableringen sedan 1980, att det är en snabb process där de första soldaterna ska kunna flytta in redan nästa höst. Han berättade om alla de olika delar som ska byggas och hur stora ytor det är. 14000 kvm varma ytor. 2500 kvm kalla förråd och 7500 kvm skärmtak. Det inrymmer bland annat verkstäder, drivmedels- spolanläggning, skärmtak, kontor och gym.

Centralt i processen har varit att ta stor hänsyn till miljön och naturens utformning. Den nya etableringen ska vara funktionell för FM och logistiken inne på området ska bidra till effektivitet. Vi har också tagit höjd för visst mått av flexibilitet och möjlighet till framtida nya behov.

Publicerad: 2016-07-06
Senast ändrad: 2016-10-24

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår