Pressträff om OXA-röjning på Bynäset

Riskreducerande åtgärder mot OXA (oexploderad ammunition) startas nu med ambitionen att öppna en säker promenadväg för allmänheten runt Bynäset. Tisdag 9 augusti hålls en gemensam pressträff mellan Östersunds kommun och Fortifikationsverket.

Ambitionen är att Bynäset, efter röjning, kommer att öppnas upp för det rörliga friluftslivet via en säker promenadväg runt hela näset. Det är dock röjningens resultat som avgör - allt är inte känt och problem kan uppstå. De större inre delarna av näset röjs inte och kvarstår med tillträdesförbud. Under röjningsarbetet stängs hela Bynäset av efter badplatsen för att tillåta en säker röjning och en säker och funktionell arbetsplats.  

Foto: Johan Danielson

 

Målplats, skjut- och övningsfält i drygt 80 år

Sedan 1934 har Bynäset använts som målplats och skjut-och övningsfält för Försvarsmakten fram till flygflottiljens nedläggning 2005. Här har använts ammunition från automatkanoner, raketer och bombfällning. Därtill har soldater och artilleri använt området för skjutövningar.
En del skarp ammunition har inte exploderat utan ligger kvar i marken på Bynäset samt en massa ammunitionsskrot och andra rester, vilket omöjliggör tillträde för allmänheten till stora delar av näset.

 

Pressträff tisdag 9 augusti

Representanter för Fortifikationsverket och Östersunds kommun berättar om det arbete som inleds på Bynäset och den överenskommelse som möjliggör en ytsökning och röjning av OXA runt Bynäsets strandområde.
Varmt välkommen att träffa kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S), mark-och exploateringschef Bengt Gryckdal, Östersunds kommun samt OXA-expert Patrik Blomander från Fortifikationsverket och representanter för entreprenören som ska genomföra jobbet.

 

När: Tisdag 9 augusti kl. 13.00 VAR: Bynäset, utanför den låsta väggrinden och staketet på östra sidan.
Träffa: AnnSofie Andersson (S), mark-och exploateringschef Bengt Gryckdal, Östersunds kommun samt Patrik Blomander, OXA-expert, Fortifikationsverket samt representanter för entreprenören.

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår