Tillsammans blir vi starkare

Intervju med Försvarsmaktens Överbefälhavare.

Överbefälhavare Micael Bydén har snart suttit ett år på landets högsta militära post. Fortifikationsverket mötte honom för att prata Gotland, flygdrömmar och – fortifikation, förstås.


Just nu pågår Baltops (3-18 juni) den stora militärövningen runt Östersjön med deltagare från 17 nationer. Har du varit ute och inspekterat?
– Tyvärr har jag inte personligen haft möjligheten. Men vi har flera befattningshavare inom försvarsmakten på plats och jag följer Baltops så nära jag kan, via rapportering genom bilder och inslag därifrån. Det jag ser är väldigt glädjande.

 

Är det märkligt för en svensk ÖB att se den amerikanska marinkåren öva på Utö?
– Känns inte alls konstigt. Det här är en i raden av aktiviteter som vi gör tillsammans med våra partners. I det här fallet tar du upp USA, men det kan ju lika gärna vara de nordiska eller baltiska länderna. Eller något annat land runt Östersjön, eller för den delen något annat europeiskt land. Vi har övat tillsammans under många år, framför allt med inriktningen att klara de skarpa insatserna utomlands. Vi bjuder in till Baltops och andra övningar och det känns väldigt naturligt.

 

Jag ser i tidningarna att det är amerikanska B52:or i luften, eskorterade av svenska JAS-plan. Som gammal stridsflygare, är det där uppe i luften som du helst vill vara?
– Ja, men det är ju klart! Oavsett vad man jobbat med så vill man gärna vara där framme där det händer. Jag skulle gärna vilja vara med, men jag inser att det där gör andra bättre i dag än vad jag skulle göra.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget runt Östersjön innebär att Gotland i hast åter militariseras.

 

 Foto: Karl Melander

 

Fortifikationsverket ska på kort tid bygga en garnison på Tofta och göra plats för en stridsgrupp. Vilka utmaningar står Försvarsmakten och Fortifikationsverket inför?
– Det är flera. Om jag börjar från min egen utgångspunkt så handlar det om personal och rekryteringar, att i snabbt tempo ta fram och utbilda rätt personal och parallellt med det få till den infrastruktur som är fullständigt avgörande för att vi ska kunna verka på Gotland. Den infrastrukturen äger inte Fortverket i dag, allt ska göras från grunden och det är ett projekt som löper hastigt. Men jag har fullt förtroende för Fortverket som myndighet och nu bygger det på att Försvarsmakten tillsammans med Fortverket gör det här på bästa sätt.

 

Har ÖB något råd hur Fortifikationsverket ska lyckas med uppgiften?
– Det vore förmätet av mig som myndighetschef att dela ut råd till en annan myndighet. Relationen mellan Försvarsmakten och Fortverket är riktigt bra, jag litar på Fortverket och den plan vi har. Men det är viktigt att Fortverket förstår de kravbeställningar som är satta från Försvarsmakten och att vi hela tiden följer upp dem. För det är bara vi tillsammans som kan göra det här och nu kör vi. Det är full fart framåt.


Många medier, senast radioprogrammet Kaliber, har varnat för att upprustningen på Gotland är helt otillräcklig, att vi inte kommer kunna försvara ön. Din kommentar?
– Man ska komma ihåg att försvarskonceptet som vi nu bygger handlar i grunden om operativt rörliga förband som vi ska ha på rätt plats vi rätt tillfälle. Vi har en stor yta att verka över och Gotland är ett av flera väldigt viktiga strategiska områden. Storstockholm är ett annat, vi kan prata om västkusten, in- och utloppet av Östersjön eller Göteborg med Nordens största hamn, vi ska kunna verka överallt. Men att ha militär närvaro på plats är en fördel så beslutet att bygga upp någonting på Gotland är riktigt, riktigt bra. Den dagen vi behöver förstärka, då kommer vi att flytta över det som behövs, ungefär som vi gjorde under en övning i höstas. Vi har en grundberedskap och sedan ser vi till att fylla på med alla stridskrafterna. Armén, marinen, flygvapnet, specialförbanden. Och glöm inte hemvärnet.

 

Om du fick låna Aladdins lampa och förverkliga en dröm när det gäller Gotland. Vad skulle det vara, vilken förmåga handlar det om?
– Alltså, det jag önskar mig mest av allt… Det finns en avgörande del och det är personalen. Att faktiskt lyckas med rekrytering, utbildning och att få behålla personalen. Lyckas vi inte där, då spelar det ingen roll vilka fina system vi har.
 
Du prioriterar människorna framför vapnen?
– Jo, men det är bara att inse att utan personalen så kommer det inte att bli någon verksamhet. Visst skulle jag kunna rada upp ett antal materielsystem som är viktiga och som vi inte har, som inte ryms inom våra finanser. Men det kommer i den ordning som det är möjligt att ta fram det. Personal är det viktigaste.

 

Snart har du klarat av ditt första år som ÖB. Hur har det varit?
– Det har varit allt. Första perioden är förstås omtumlande. Väldigt mycket att sätta sig in i och en rad utmanande, svåra beslut. Vi har också en omvärldsutveckling som är allt annat än positiv. Men annars, det är kul, det är utmanande och väldigt stimulerande. Det är få förunnade att få kliva in i en sådan här roll och jag har fått ett väldigt positivt mottagande.

 

Som ÖB har du lanserat visionen: Ett starkare försvar som möter varje hot och varje utmaning. Vad kan Fortifikationsverket göra för att hjälpa dig att förverkliga målet?
- Fortverket är en av våra partners. Om vi ska bli ett starkare försvar så är det tillsammans med andra, oavsett om vi pratar internationella relationer eller samarbetet med andra myndigheter. Ska vi dagligen kunna bedriva relevant och rationell produktionsverksamhet, övning och träning, så måste vi ha en fungerande infrastruktur. Det är Fortverket som skapar detta. Sedan måste Fortverket, precis som alla andra, hela tiden sträva efter att bli mer effektiva. Hyreskostnader är en mycket stor utgiftspost för oss. Där måste vi tillsammans hitta former för att vara så effektiva som möjligt, så att vi har råd att bära kostnaderna. Man kan också säga att Fortverket indirekt kommer att påverka vår rekryteringskraft. Våra soldater bor, lever och verkar och jobbar i infrastrukturen som Fortverket bygger. Håller den måttet och är bra, då kommer folk att trivas. Så Fortverket kan göra mycket för Försvarsmakten. Och gör redan mycket!

 

Skribent: Fredrik Helmertz

 

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår