Fortifikationsverket - Underhåll och renovering av af Chapman

Underhåll och renovering av af Chapman

Kontinuerligt underhåll är avgörande för byggnadernas välmående och materialens livslängd. I Karlskrona är Chapmanbostaden i slutskedet av ett upprustningsprojekt.

På en träfasad som på Chapmanbostaden renoveras de mest väderutsatta fasaderna och fönstren med ett intervall på 7–8 år. Taken klarar sig bättre. Här var det dags för en omläggning av plåten, något som inte gjorts sedan 1955. Det finns vissa riktlinjer att förhålla sig till kring renoveringarna eftersom Chapmanbostaden och Tygmästarbostaden är statliga byggnadsminnen.

 

– Vi har ett krav att underhålla byggnaderna med material och metoder som gör att deras kulturhistoriska värden inte minskar, berättar Henrik Ejermark, Fastighetsingenjör. Det betyder i det här fallet att takomläggningen blir något dyrare än vanligt, just för att man ska få ett ytskikt som passar till huset.

 

På Gröna Gången, som fastigheten kallas, har renovering av fönster, fasader och tak varit i fokus under året. Nu börjar bitarna falla på plats och det mesta av arbetet är klart. Däremot dyker det hela tiden upp nya renoveringsprojekt att fortsätta med. När det gäller planering av liknande renoveringar berättar Henrik hur viktigt det är att samtidigt tänka på vilka som berörs av arbetet.
– Hänsyn måste tas till de boende i byggnaderna. I det här fallet är det tålmodiga hyresgäster som är tacksamma för vår insats.

 

 

 

Foto: Johan Danielson

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår